De baas van Mediahuis, Gert Ysebaert, wil GeenStijl uit de Telegraaf Media Groep zetten. Dat stelt hij in een interview in de Volkskrant.

“We willen ons concentreren op professionele journalistiek, en daar hoort een bepaalde ethiek bij. Ieder weldenkend mens moet tegen dit soort teksten zijn”, stelt Ysebaert. Hij doelt daarmee onder meer op een bericht op de website waarin wordt gevraagd of bezoekers een journaliste ‘zouden doen’.

“We willen ons concentreren op professionele journalistiek en daar hoort een bepaalde ethiek bij. We zijn geen moraalridders, maar er zijn grenzen”, aldus Ysebaert. Hij benadrukt wel dat de keuze uiteindelijk niet aan hem is. “Maar het is niet aan mij: het nieuwe bestuur van TMG moet beslissen wat het verder met GeenStijl gaat doen.”

Ysebaert stelt dat GeenStijl van hem best mag blijven bestaan. “Zolang ze zich aan de wet houden. Als Mediahuis moeten we alleen bepalen of wij zo’n site als onderdeel van ons bedrijf wensen. Meer niet.”

In 2 jaar uit rode cijfers

Ysebaert gaat in het interview ook verder in op de overname. De baas van het Vlaamse Mediahuis gaat ervan uit dat TMG over twee jaar “uit de rode cijfers is en blaakt van gezondheid”, zegt hij in een ander interview in het FD. Zijn bedrijf is in Nederland al eigenaar van dagblad De Limburger en NRC Handelsblad.

"Je bent voor of tegen De Telegraaf", meent Ysebaert (54). "Het is lang de krant geweest van heel Nederland. Dat is het nog, maar minder dan vroeger.'' Het wordt volgens hem lastig "het sterke en spraakmakende merk" uit het slop te trekken.

Over aandeelhouder John de Mol die ook probeerde TMG in handen te krijgen, zegt hij: "Door hem heeft de overname langer geduurd dan goed was voor het bedrijf. Het heeft onzekerheid gebracht en verdeeldheid. (...) De Mols verzet werkte averechts. We dachten: we laten ons niet wegjagen, we laten ons niet intimideren."

Het Mediahuis heeft samen met  het investeringsvehikel van de familie Van Puijenbroek TMG overgenomen. Ze hadden het grootste deel van TMG al in handen. De overname werd donderdag gemeld. Wel geldt een formele na-aanmeldingstermijn: wie zijn aandelen nog niet heeft verkocht, kan dat nog tot 2 juli doen.